kurkuma

Lecznicze właściwości kurkumy

Kurkuma jest doskonale znaną przyprawą charakteryzującą przede wszystkim kuchnię orientalną. W Polsce ciągle podchodzi się do niej, jak do egzotycznego zbytku, tymczasem kurkuma jest znana ze swoich właściwości terapeutycznych, które są wykorzystywane w krajach Dalekiego Wschodu aż od 4000 lat.

Kurkuma — dobrodziejstwo byliny

Kurkuma to bylina, która po zmianie postaci na przyprawę cechuje się pięknym żółtopomarańczowym kolorem i wyjątkowym aromatem. W Polsce jest najczęściej stosowana wyłącznie jako barwnik, pomija się jej właściwości i tym samym traktuje po macoszemu.

Kurkuma należy do roślin imbirowatych i w ten sposób należy ją odczytywać. Ma silne właściwości antyoksydacyjne i wzmacniające układ odpornościowy. Jest także nieoceniona w dietach redukujących wagę, walce z nowotworami oraz nawracającymi infekcjami. Tajemnica tkwi w żółtym kolorze, który jest efektem kurkuminy — barwnika o wyjątkowym działaniu. Dlatego też kurkuma wymaga szczególnego traktowania, a więc przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku i zacienionym miejscu.

Prozdrowotna kurkuma

Bogate właściwości kurkumy zaczynają być doceniane także i w naszych rodzimych kuchniach. Udowodniono, że skutecznie wspomaga ona odchudzanie, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i wspomaga pracę wątroby. Jest dedykowana także osobom cierpiącym na choroby wrzodowe żołądka i problemy z dwunastnicą oraz jelitami.

Często jest zalecana osobom, które borykają się z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także mają wyraźnie obniżoną odporność organizmu. Jej regularne stosowanie pomaga zwalczyć stany grzybicze i zakażenia bakteryjne oraz wirusowe.

Napij się kurkumy

Kurkuma w swojej sproszkowanej formie może wydawać się bardzo niepozorna, ale warto pokusić się i przygotować z jej udziałem wyjątkowy napój. Jeśli dodamy ją do tradycyjnej wody z miodem i cytryną otrzymamy napój wzmacniający naszą odporność.

Napój wspomagający odchudzanie otrzymamy, jeśli do szklanki wody z cytryną dodamy niespełna pół łyżeczki kurkumy i będziemy pili go przynajmniej raz dziennie — najlepiej na czczo.

Można także pokusić się o przygotowanie prozdrowotnej nalewki z pół litra alkoholu i 2 łyżeczek sproszkowanej kurkumy.