• Home
  • /
  • Zdrowie i uroda
  • /
  • Produkty eko – czy rzeczywiście ich cena przekłada się na jakość?
warzywa

Produkty eko – czy rzeczywiście ich cena przekłada się na jakość?

W każdym sklepie możemy spotkać produkty kuszące zielonym, świeżym oznakowaniem i hasłami: zdrowa żywność, eko-produkty, organiczne. Są one znacznie droższe niż te zwyczajne, ale czy ich cena rzeczywiście przekłada się na jakość? Zapraszamy do lektury.

Oznakowanie

Aby ułatwić konsumentom robienie świadomych zakupów stworzono obowiązujący producentów system eko-etykietowania. Ekologiczną etykietę przyznaje się tym produktom, które zostają ocenione, jako najmniej szkodliwe dla środowiska. Najważniejsze polskie oznaczenia produktów ekologicznych to EKO-ZNAK, CE, które dotyczy produktów nie zagrażających zdrowiu i nie szkodliwych dla środowiska naturalnego, a także symbol recyclingu, który świadczy o tym, że opakowanie może zostać użyte ponownie.

Zarówno producenci jak i przetwórcy mają obowiązek oznaczania swoich towarów odpowiednimi symbolami i certyfikatami. Nie należy ufać samemu zielonemu napisowi „ekologiczny” lub „eko” – zawsze weryfikujmy tę informację szukając na etykiecie logo certyfikatu w postaci liścia narysowanego z gwiazdek na zielonym tle – tzw. eko-liść lub euro-liść.

W Unii Europejskiej producenci są zobowiązani umieszczać ten symbol na każdym pakowanym ekologicznym produkcie. Pod zielonym euro-liściem znajdziemy też numer identyfikacyjny (np. PL-EKO-07) przypisany do firmy kontrolującej producentów i przyznającej ekologiczne certyfikaty. W Polsce jest tylko 9 takich firm: 01 to EKOGWARANCJA, 02 PNG, 03 COBICO, 05 BIOCERT MAŁOPOLSKA, 06 PCBiC, 07 AGRO BIO TEST, 08 TÜV, 09 Centrum Jakości AgroEko oraz 10 SGS Polska.

Identyfikatory i dane o firmach zawsze możemy sprawdzić na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na opakowaniu znajdziemy także informację o pochodzeniu produktu – nazwa kraju lub inne oznaczenie mówiące o tym, czy dany produkt jest z Unii Europejskiej, czy też nie.

Rzeczywiście lepsze?

Produkty pochodzące z ekologicznych upraw to takie, przy produkcji których nie użyto sztucznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków i hormonów. Niemniej jednak dyrektywy unijne dopuszczają stosowanie pestycydów naturalnego pochodzenia, a te wcale nie są bezpieczniejsze od tych sztucznych. W testach na ilość szkodliwych substancji, ekologiczna żywność, mimo iż nie zawiera syntetycznych aromatów, barwników, konserwantów i polepszaczy smaku, wcale nie wypada dużo zdrowiej od konwencjonalnej, a o połowę tańszej. Warto więc zastanowić się, czy znacznie wyższa cena autentycznie przekłada się na jakość naszej diety i jej dobry wpływ na nasze zdrowie.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest robienie dużych zakupów w np. internetowych sklepach specjalizujących się tylko w eko-produktach.