• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Wolnowar – pomysł na aromatyczne i proste dania

Wolnowar – pomysł na aromatyczne i proste dania

Sława wolnowaru rozprzestrzenia się ekspresowo i nic w tym dziwnego, gdyż dania przygotowuje się ekspresowo, a efekt po kilku lub kilkunastu godzinach jest zadowalający. W czym tkwi szczegół? W tym, że wszystko jest łatwo pokroić, przyprawić i wrzucić do misy, po czym wystarczy włączyć timer i czekać aż potrawa zrobi się praktycznie sama. Gotowanie w wolnowarze w zależności od dania zajmuje od 5, 6 godzin. W tym czasie nie trzeba stać w kuchni i pilnować garnków, a można najzwyczajniej w świecie przebywać zupełnie gdzie indziej, nawet w będąc w pracy, lub na zakupach.

Gotowanie w rytmie slow

Wolnowar przypomina swoim wyglądem zwyczajny garnek, lecz kluczowym elementem jest naczynie główne – misa, która może być krzemionkowa lub ceramiczna o różnej pojemności. Do niej dopasowana jest pokrywa. Elementem wyróżniającym jest włącznik: manualny z pokrętłem lub elektroniczny – za ich pomocą ustawia się tryb pracy. A te z kolei oznaczone są jako: low – ok. 60 – 90 stopni, high – ok. 120 – 150 stopni, warm – utrzymywanie ciepła. Po umieszczeniu wszystkich składników – wystarczy włączyć timer i czekać aż danie będzie gotowe. Nie trzeba mieszać, sprawdzać co chwilę, czy też czegokolwiek dodawać w trakcie- wszystko dzieje się samo, a co najważniejsze po powrocie do domu ma się ciepły obiad od ręki. Stała temperatura wewnątrz sprawia, że jedzenie dochodzi do końcowego efektu stopniowo i nic się tam nie przypala. Zachowanie aromatu i szczególnych właściwości odżywczych jest niezaprzeczalne.

Inspiracji nigdy dość – w wolnowarze robi się cuda

Stała temperatura sprzyja przygotowywaniu wszystkiego, co się wymyśli. Można korzystać z gotowych przepisów, jak również zaufać swojej intuicji i stworzyć takie potrawy, które będą niebanalne a i tradycyjne zarazem. Zupy, gulasze, ryby, dania mięsne lub całkowicie warzywne, pasztety, ryż, makaron, ziemniaczki – nie ma tutaj niemożliwego. Wystarczy wcześniej dokładnie obmyślić plan działania, by móc cieszyć się gotowym obiadem, a nawet owsianką z samego rana. Cudownie pachnący rosół, a może kurczak w gęstym sosie? Wystarczy pokroić warzywa na ulubionej wielkości kawałki, mięso można zostawić w całości lub także podzielić na określony wymiar, przyprawić, dolać wody, śmietany, mąki i czekać – prostszego gotowania się nie znajdzie. Po osiągnięciu wprawy dania będą robić się same, a wolnowar stanie się ulubionym gadżetem kuchennym, bez którego ani rusz.

Same zalety wolnowaru

Gotowanie w wolnowarze sprawdzi się dla każdego, kto lubi zdrowe jedzenie, i przede wszystkim nie ma czasu na przebywanie w kuchni. Mimo tego, że gotowanie tutaj przebiega wolno i w niższych temperaturach niż normalnie – to nie trzeba tutaj żadnej ingerencji z naszej strony – robi się po prostu samo w środku. Przenikanie całego bukietu aromatów jest cudownym wymysłem a co najważniejsze w wybranej potrawie czujemy to wszystko, czego w normalnym gotowaniu nie urzeklibyśmy wcale. Lepszy smak i równomierne gotowanie to coś, co na długi czas wejdzie w rytm codzienności, więc już teraz można w myślach wyobrazić sobie jak przepyszny może być kapuśniak, lub też ulubiony rodzaj ryby z wybranymi dodatkami.